Large Scale Interventies.

medewerkers aan zet!

Project Description

Bovenstaande tekeningen vormen een weergave van een uitwisseling tussen verschillende groepen medewerkers. De opdracht was aan te geven, hoe ze de toekomst van hun onderdeel zagen wanneer de sterke eigenschappen en kwaliteiten in de organisatie nog beter zouden worden benut. In dit geval betrof het circa zestig docenten van een hogeschool die zich bogen over de vraag hoe de drie opleidingen het beste kunnen samenwerken.

Een dergelijke opdracht kan onderdeel uitmaken van een Large Scale Interventie, managementgame of een andere groepsactiviteit. Dergelijke intensieve en kortdurende groepsactiviteiten zet ik regelmatig in wanneer de overtuiging aanwezig is dat de noodzakelijke kwaliteiten voor het realiseren van de wenselijke oplossing al aanwezig zijn in de organisatie. Het feit dat de organisatie die oplossing nog niet heeft kunnen realiseren is te wijten aan belemmeringen. Belemmeringen die de organisatie verhinderen om die kwaliteiten te benutten of belemmeringen die de organisatie verhinderen die oplossingen te herkennen. Het wegnemen van die belemmeringen geeft betrokken en gemotiveerd personeel de waardering waar ze recht op hebben, creëert draagvlak onder de oplossing en massale uitvoeringskracht bij de implementatie. In een dag of een dagdeel kunnen geweldig ingewikkelde zaken tot helderheid worden gebracht.

De werkwijze is dus gebaseerd op principes van het waarderend organiseren: ik ga uit van de bestaande kwaliteiten en sterke eigenschappen in een organisatie. In mijn rol als adviseur ben ik een ‘helper’, ik help de sturing in de organisatie op het realiseren van oplossingen te verbeteren. Overigens is de Large Scale Interventie nooit het begin, maar ook nooit het einde van een aanpak. Want deze interventie moet worden voorbereid, maar evenzo belangrijk is de opvolging daarna. Hoe houden we de betrokkenheid en energie vast, hoe benutten we de kwaliteiten in onze organisatie nog beter?

TIP! lees ook mijn bericht over waarderend organiseren van een PMO (preventief medisch onderzoek). Misschien een verrassende combinatie?

Project Details

  • Client diverse opdrachtgevers
  • Date 3 april 2014
  • Tags management games, producten, toepassingen in de praktijk, waarderend organiseren

Related Projects

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...